Asansör kullanıcıları direkt can güvenliği ve asansörün kullanım ömrü ile alakalı olan aylık periyodik asansör bakımlarının kanunların öngördüğü şekil ve çerçevede gerekli belgeleri olan asansör firmalarınca yaptırılmasına özen gösteriniz. Gerekli ve geçerli belgeleri olmayan ehliyetsiz firma ve kişilere yaptırılan bakımlarda bütün sorumluluk yöneticilerde olmaktadır. Oluşabilecek bir kazada yöneticiler hakkında 6 aydan başlayan hapis ve para cezaları söz konusu olmaktadır. 20 Aralık 1995 tarih ve 22499 sayılı resmi gazetede yayımlanan asansör yönetmeliği, her asansörün sürekli kontrol altında tutulmasını ve muhakkak gerekli belgelere sahip, yetkili bir asansör firmasıyla yazılı anlaşmayla bakıma bağlanmasını mecburi kılmaktadır. Kullanıma yeni açılmış asansörlerde binada yaşayan kişi sayısının azlığını bahane edilerek asansörlerini bakımsız kullanan bina yöneticileri bulunmaktadır. Bir kişi dahi kullanıyor olsa asansörün yetkili firma denetiminde kullanıma açılması ve aylık kontrollerinin düzenli yapılıyor olması gerekir. Kontrolsüz kullanılan asansörlerde can kaybı ve sakatlık riskine sebep olan arızalar çoklukla gözlenmektedir. Bu hallerde de sorumluluk bina yetkilisine ve asansörü yapan yetkili firmaya aittir. Bu şekilde kullanıldığı tespit edilen asansörler garanti kapsamı dışına çıkmakta ve asansör ruhsat müdürlüğünce yasal işlem yapılmaktadır.
Asansör yönetmeliği hükümlerine göre bakımı yapacak asansör firmaları kendi bünyelerinde makine ve elektrik mühendisi çalıştıracak ve aşağıdaki belgelere sahip olacaktır.
1. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından "Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi" ve "Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi"
2. Çalıştırdıkları mühendisler için kendi firmaları adına çıkartılmış "Serbest Mühendislik ve Müşavirlik belgesi" ile "Büro Tescil Belgesi"
3. Sanayi Bakanlığından alınmış "Garanti Belgesi"
Firma adına çıkartılmış bu belgelerin sadece, firmanın belirtilen adresinde kullanılma hakkı vardır. Açılan şubelerde veya verilen bayilik için bu belgeler geçerli değildir. Ayrıca bu belgelerin geçerli olabilmeleri için de yıllık vizelerinin yapılmış olması zorunluluğu vardır.
Sayın Yönetici; Mutlaka "Asansör Yönetmeliği" ne uygun bakım sözleşmesi yapınız. Asansör yönetmeliğinin belirlediği vasıflara haiz olmayan firmalara bakım yaptırmayınız.
Asansörün mekanik ekipmanları zamanla yıpranır ve eskir. Zaman içerisinde yıpranmış ve tehlike arz eden asansörler hem görsel açıdan rahatsız edici hem de güvenlik açısından tehlikeli olabilir. Asansörünüzün yenilenmesi ve yıpranan parçalarının değiştirilmesi hususunda özverili davranmalısınız.